На сьогоднішній день головною тенденцією первинного ринку нерухомості є створення житлових комплексів за принципом «місто в місті»

Про це розповіла заступник комерційного директора компанії «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська під час прес-туру об’єктами компанії, які зараз будуються.

За її словами, вартість створення об’єктів інфраструктури (окремих будівель) обходиться забудовникові у 10-15 тис. грн/кв. м без урахування альтернативних затрат, таких як втрата потенційної площі квартир за рахунок передання земельних ділянок під будівництво цих об’єктів. «Наприклад, для створення дитячого садка потрібна ділянка площею 0,5 га, що рівносильне 13 тис. кв. м житлової площі, а для будівництва школи потрібен як мінімум 1 гектар, що відповідає площі 25-поверхового будинку на 350-400 квартир», – сказала вона.

Експерт також зауважила, що затрати на створення інфраструктури та благоустрій території лягають на плечі забудовника, але при цьому він не може суттєво підвищити ціну продажу. Водночас наявність інфраструктури робить об’єкт привабливішим для покупців і забезпечує стабільно високий попит. Анна Лаєвська акцентувала увагу на тому, що територія під об’єктами інфраструктури повинна становити близько 20-30% загальної площі земельної ділянки.

«Наприклад, у проекті «Інтергал-Буду» ЖК «Паркові Озера», розташованому на території 10 га, об’єкти інфраструктури займають близько 20% забудовуваної території. Це дитячий садок, спортмайданчик, міні-поле для футболу, ролердром, декоративний ставок, декілька скверів, паркінг, торговий центр, прогулянкова зона, в тому числі дитячі майданчики, та інше. А в ЖК «Озерний гай Гатне», що розкинувся на території 48 га, об’єкти інфраструктури становитимуть до 30% території комплексу.

Це два дитсадки, школа зі стадіоном, спортивно-оздоровчий комплекс з басейном, медзаклад (поліклініка), торговий центр (гіпермаркет), рекреаційна зона (два озера, сквер, паркова і прогулянкова зони), паркінг і променад із магазинами, кав’ярнею та сферою послуг», – розповіла Лаєвська. Представниця «Інтергал-Буду» також зауважила, що створення інфраструктури у складі житлового комплексу є обов’язковою вимогою ринку. «Для потенційного покупця розвинута інфраструктура ЖК – це головна конкурентна перевага під час вибору об’єкта», – наголосила Лаєвська. За її словами, оптимальна інфраструктура ЖК повинна включати в себе дитячий садок, медзаклад, спортивний центр (спортмайданчики), паркінг, паркову та прогулянкову зони.